Mall Plaza Retrofits

Mall Plaza Retrofits

 

The Mall Plaza project one of the first structural retrofits completed in the watershed. The Long Creek Management Plan identified this site as one of the best opportunities to manage a large stormwater discharge into Long Creek.  The retrofit was designed to fit within the existing commercial landscape that includes retail stores and restaurants.

Funding for 75% of this work was provided by the American Recovery and Reinvestment Act of 2009, which was administered by Maine's Clean Water Revolving Fund program.  Project partners include GMG Limited Family Partnership, DeLuca- Hoffman Associates, Risbara Brothers Construction, and the City of South Portland.

This project was installed in two phases. The first phase included the installation of a multi-cell soil media filter that collects stormwater and distributes it into seven treatment cells. The second phase of the project included the installation of underground StormTech chambers to hold runoff; with StormTreat systems installed to treat the stormwater.

Project Stats

Phase I

  • Installation Date: 2010
  • Total Acres IC Treated: 7.21
  • Total Installation Cost: $596,387
  • Cost/Acre Treated: $82,716
  • Designed by: Deuca-Hoffman Associates

Phase II

  • Installation Date: 2010
  • Total Acres IC Treated: 11
  • Total Installation Cost: $965,906
  • Cost/Acre Treated: $87,809
  • Designed by: Deuca-Hoffman Associates
 
 

Supporting Documents and Resources

Mall Plaza Design Drawings